Nieuwsarchief Land Bodem Water

Inventarisatie en beheerskosten van landschapselementen

Wat kost het beheer van landschapselementen. Alterra heeft een onderbouwend onderzoek uitgevoerd naar de beheerskosten van opgaande, groene landschapselementen in Nederland. Het gaat om landschap met een opgaande, houtige, begroeiing. Hierbij moet gedacht worden aan onder andere houtwallen, singels, bomen, kleine bosjes of heide (van hooguit een halve ha groot), heggen en hagen. Een aantal van die elementen zijn meer regiospecifiek (bijvoorbeeld graften of houtkaden).

Grotere bossen worden in het algemeen niet als landschapselement gezien. Wel is voor een enkele boom een berekening gemaakt. Met als uitgangspunt, dat een boom iedere 100 jaar vervangen dient te worden.
De bijdrage van vrijwilligers in landschapsbeheer krijgt apart aandacht. Om een indruk te krijgen van werkzaamheden die door vrijwilligers uitgevoerd kunnen worden, zijn de arbeidskosten van werkzaamheden die zich daarvoor lenen apart berekend. Kortom: een vrij omvangrijke inventarisatie van werkzaamheden. Voor de berekening van kosten is gebruik gemaakt van de kostennormen van Alterra.

| Details | volledige tekst |

Geen opmerkingen: